Voronyezs

Voronyezs

Örkény István azonos című darabja nyomán
Bemutató: 2023.11.25.
Rendező: Zinaida Zicherman

Örkény István első “Voronyezs” című drámáját, még 1944-ben a krasznojarszki fogolytáborban írta. Nyomtatásban 1948-ban jelent meg. S noha akkor a Művész Színház műsorra is tűzte, az előadás premierjére már nem került sor. A nézők csak jó néhány évvel később találkozhattak a darabbal, tévéjáték formájában.

Örkény kiemelkedő dramaturg és író, műveiben – így a Voronyezsben is – ötvöződik az abszurditás, a realitás és a humor. A darab központjában két téma bontakozik ki. Egyrészt, a két, egymással ellenséges oldalon álló fiatal, Pataki szakaszvezető és a szovjet tanítónő, Rája megismerkedésének és háborús szerelmének rövid krónikája, másrészt pedig, a magyar hadvezetés dilettantizmusa és a háborútól távol álló és harcolni nem akaró emberek sokasága elevenedik meg. A tragikum a humorral, az abszurd események pedig a nyomorúságos emberi sorsokkal keverednek. De ki a vétkes…??? A háború!

A tragikum csak a Voronyezs befejezésében sejlik fel. A főhős a darab végén kilép a szerepéből, a darab idejéből, s mint hírhozó jelenik meg: “Egy a kétszázezerből, aki nem fagyott meg, és nem veszett oda abban a dermesztő télben, 1943. január 13-án, amikor megkezdődött a voronyezsi offenzíva, és a magyar hadsereg sziszüphoszi sorsa elvégeztetett.”

Az előadás rendhagyó: két nyelven zajlik (két nyelven feliratozva), minimális jelmezzel és dekorációval, keverve a színjátszást és a felolvasást.

Az előadás képei