Új premier – Örkény István “Voronyezs”

Kedves nézőink! November 25-én 18.00-kor az Albertfalvi Közösségi Ház színpadán bemutattuk legújabb előadásunkat – Örkény István Voronyezs című drámáját.

Maga a darab Örkény első drámája, melyet még 1944-ben, a frontról hazatérve ír meg és amelyet Magyarországon még sosem vittek színpadra. Örkény István kiemelkedő dramaturg és író, akinek a műveiben ötvöződik az abszurditás, a realitás és a humor. Jelen drámában egy magyar katona és egy orosz tanítónő szerelme, a magyar hadvezetés dilettantizmusa és a háborútól távol álló és harcolni nem akaró emberek sokasága elevenedik meg. A tragikum a humorral, az abszurd események pedig a nyomorúságos emberi életekkel keverednek. De ki a vétkes…??? A háború!

Az előadás több szempontból is rendhagyó. Már maga a darab is úgy van megírva, hogy a szereplők két nyelven beszélnek egymással. Mivel a színházunkban többen is beszélnek oroszul és magyarul is, így igyekeztünk mi is átemelni ezt a két nyelvűséget az előadásba. Ennek szellemében vannak magyar, vannak orosz és vannak kevert nyelven játszott jelenetek.

Ezen felül maga minimális a jelmez és a dekoráció (részben mert nem ez a fontos, részben pedig praktikussági okokból is). Továbbá keveredik az előadás sorén keveredik a színjátszás és a felolvasás, mivel a harmadik, rövidebb zárófelvonást felolvasva adtuk elő.

Az előadás számunkra is egy érdekes kísérlet volt, de így a premier után, a nézők visszajelzése alapján elmondható, hogy nem csak érdekes, hanem sikeres is.

Az előadás megszületéséhez hozzájárult Budapest Főváros XI. Újbuda Önkormányzata is akiktől a “KULTURÁLIS SZERVEZETEK MŰKÖDÉSÉNEK TÁMOGATÁSÁRA” kiírt pályázat keretén belül forráshoz jutottunk.